Herrgårdsrecept

02.06.2023 kl. 20:08
I herrgårdarnas kök kokade man mat för både vardag och fest. Vi bjuder på två recept från Sarvlax gård! Läs mer om detta här!

Alix Apollokaka

Apollokaka, vars recept utvecklats av Alix von Born på 1900-talet. 

3 ägg
3 dl socker
3 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl konjak eller mycket rivet citronskal
200 g kokande smör

Vispa ägg och socker till skum, tillsätt under vispning allt mjöl och bakpulvret, till sist det kokande smöret. Gräddas i stekpanna i ungefär 45 minuter i 200 graders värme. 


Sarvlax knäckebröd 

Receptet utvecklat av Nea Furuhjelm.

1 kanna mjölk
1/2 skålpund skirat smör
mjöl (hälften skrätt rågmjöl, hälften vetemjöl)
1 näve anis
1 näve kummin
1 näve salt
3 msk jäst som lägges sist uti.

Degen knådas hårt och länge. När degen är väl jäst kavlas den tunt och tages ut med mått. Gräddas i ej för het ugn. Bryt brödet i bitar. 

Eva Ahl-Waris